اجرای برنامه مداخله ای ارتقاء سلامت جنسی زنان تحت درمان سرطان پستان / دفاع از پایان نامه دکتری مامایی و بهداشت باروری

به گزارش روابط عمومی دانشکده، دانشجوی دکتری مامایی و بهداشت باروری، ساناز زنگنه، چهارشنبه 19 بهمن ماه 1401، درتالار معرفت از پایان نامه خود با عنوان طراحی و اجرای برنامه مداخله ای ارتقاء سلامت جنسی زنان تحت درمان سرطان پستان: یک مطالعه ترکیبی ، دفاع نمود.

دانشجو ساناز زنگنه ، در خلاصه پایان نامه ارسالی خود به روابط عمومی دانشکده گفته است: سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان های زنان است. نظر به اینکه مداخلات درمانی میزان بقای زنان مبتلا به سرطان پستان را افزایش داده است، پیامدهای جسمی، روانشناختی و جنسی را به دنبال داشته که منجر به مختل شدن کیفیت زندگی بیماران می شود.

شناخت نیازهای این بیماران در زمینه سلامت جنسی و همچنین راهکارهای مرتفع کننده این نیازها می تواند عامل مهمی در جهت ارتقا سلامت جنسی زنان تحت درمان سرطان پستان باشد.

زنگنه ، در ادامه گفت: پژوهش حاضر با استفاده از روش مطالعه ترکیبی اکتشافی و در سه فاز انجام شد. مطالعه کیفی با هدف تبیین نیازها و راهکارهای ارتقاء سلامت جنسی زنان تحت درمان سرطان پستان، با حضور37 مشارکت کننده (زنان تحت درمان سرطان پستان، همسران آنها و ارائه دهندگان خدمات سلامت ) انجام شد.

پس از تلفیق داده های مطالعه کیفی و مرور متون،  برنامه مداخله ای ارتقاء سلامت جنسی طراحی شد. مطالعه نیمه تجربی قبل و بعد از مداخله با گروه کنترل، با هدف تعیین تاثیر اجراء برنامه مداخله ای ارتقاء سلامت جنسی بر کیفیت زندگی جنسی، رضایت جنسی و عملکرد جنسی زنان تحت درمان سرطان پستان، به صورت آنلاین براساس مدل Ex-PLISSIT  انجام شد.

ساناز زنگنه، در خاتمه گفت: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که زنان تحت درمان سرطان پستان نیاز به دریافت مشاوره سلامت جنسی و باروری، مشاوره روان، کسب مهارت های ارتباطی زوجین و دریافت اطلاعات در زمینه سلامت جنسی دارند.

از طرفی ، اجرای خدمات سلامت جنسی با رویکرد تیمی در قالب خدمات ارزیابی، درمان، مشاوره و آموزش سلامت جنسی و باروری در مراکز بهداشتی و درمانی جهت ارتقاء سلامت جنسی زنان تحت درمان سرطان پستان ضروری  به نظر می رسد.

همچنین اجرای برنامه مداخله ای آموزش جنسی آنلاین بر اساس مدل ارائه شده می تواند به ارتقای رضایت جنسی و کیفیت زندگی جنسی زنان تحت درمان سرطان پستان کمک کند .

اساتید راهنما و مشاور دانشجو ساناز زنگنه ، میترا صوابی ،  فریبا طالقانی، محمدرضا شعربافچی و مهرداد صالحی  بودند.

همچنین داوری پایان نامه ایشان را فیروزه مصطفوی ، همتی، مهناز نوروزی و اشرف کاظمی، به عهده داشتند.